Ljepljive trake selotejp

Ljepljive trake, selotejp

Ljepljiva traka, selotejp je traka obložena ljepilom, bilo s jedne strane ili s obje strane. Koristi se za privremeno ili trajno spajanje dvaju preklapajućih materijala. To je nešto što svi koristimo u svakodnevnom životu. Može se koristiti za mnoge svrhe. Njegova pogodnost čini ga gotovo neophodnim u korištenju kod kuće, kao i na poslu. U poduzeću Roles koristimo samo visokokvalitetne ljepljive trake njemačke proizvodnje koje mogu izdržati od + 60 °C do -20 °C. Imamo smeđu kao i prozirnu, transparentnu ljepljivu traku, široku 48 mm i 66 m na valjku. U jednom kompletu ima 36 komada selotejpa, što je također minimalna količina koju vam možemo pružiti. Imamo smeđu, LIGHT do 40 kg i BASIC do 60kg, te prozirne ljepljive trake BASIC do 60kg.

Ljepljiva traka smeđa za zatvaranje paketaLJEPLJIVA TRAKA I NJEN SASTAV

Povijest ljepljive trake

Ako na primjer na poslu slučajno potrgate važan dokument, možete ga brzo popraviti ljepljivom trakom. Ovaj je izum tijekom našeg života postao vrlo potreban, ali ipak, jeste li ikad pomislili, kakva znanost se krije iza njega?

Prirodna ljepila kao što su pčelinji vosak, smola i bitumen, koristila su se več u davna vremena. Drevni Egipćani za obradu drveta koristili su ljepila od životinjskih koža i kosti. Srednjovjekovni redovnici za povezivanje zlatnih listova s njihovim svetim rukopisima koristili su bjelanjak.

Ljepljiva traka selotejp prozirna transparent za zatvaranje paketaTko je izumio ljepljivu traku?

  1. godine američki je izumitelj Richard Drew izumio ljepljivu traku. Koristio je celofan, pomoću kojeg je napravio traku s ljepljivom površinom. U početku bi se ta trebala koristiti u industrijske svrhe, ali se izum također pokazao korisnim kod pakiranja (zamatanja). Zbog materijala iz kojeg je bila izrađena, ta se je traka najprije zvala celofan traka.

Različite vrste ljepljive trake

Ako mislite da poznajemo samo jednu vrstu ljepljive trake, niste u pravu. Neke od vrsta ljepljive trake su: ljepljiva traka koja je prozirna, majstor traka koja je tanja i izrađena od platna ili plastike, smeđa traka koja se koristi kao brtva za kartone, ljepljiva traka za zaštitu kod bojenja itd. Tu je i tzv. električna traka, izrađena od materijala kao što je vinil, koji je loš provodnik struje. Kirurška traka je flaster koji se koristi za vezivanje rana.

Ljepljiva traka selotejp prozirna transparent za zatvaranje paketaDjelovanje ljepljive trake

Ljepive trake djeluju na osnovi pritiska osjetljivih ljepila. To su blage mješavine polimera, koje se uz niski pritisak drže površine uz pomoć Van der Waalsove sile. To su privlačne i odbojne sile koje se pojavljuju između atoma, molekula i površine predmeta.

Ljepljiva traka se sastoji od nekoliko slojeva. To su: prevlaka, premaz i ljepilo. Materijalne podloge, upotrijebljene za izradu ljepljive trake su papir, polietilen ili vinil. Prevlaka je izrađena od materijala koji omogućuje da se ljepljiva traka ne zalijepi zajedno. U kojem još obliku možemo koristiti ljepljivu traku? Zajednička korištena tvar je polivinilkarbamat, a s druge strane se nalazi premaz koji traku vezuje s podlogom. Ljepilo koje se koristi u tim trakama su polimeri, kojim je zajedničko to, da imaju akrile na vodenoj bazi. Ostale tvari se dodaju s namjerom kako bi se povećala ljepljivost trake.

Odmatač ljepljive trakeMogućnosti upotrebe ljepljive trake

Primarna upotreba ljepljive trake je pakiranje. Materijali iz kojih se danas izrađuje su: celofan, akril, staklena vlakna, silikon, folija, guma i papir. Količina određene tvari ovisi o tome koliko traka mora biti jaka. Ljepljive trake dostupne su u različitim veličinama, uključujući i standardizirane koje omogućuju prilagođavanje paketima.

Ljepljivu traku često koristimo i kod kuće. Primjer upotrebe je, kada traku zalijepimo na dno nogu stolica, tako da ne oštećuju pod dok ih vučemo po njemu. I djeca ga koriste za izradu projekata u okviru zanatskih predmeta.

KOJE VRSTE LJEPLJIVIH TRAKA (SELOTEJPOVA) POZNAJEMO?

AKRILAT – ima ljepilo na bazi vode. Ovo ljepilo se koristi kao standardno (za uobičajenu upotrebu) i dostiže 100% ljepljivi učinak odmah nakon primjene. Korištenje ove trake nije pogodno pri niskim temperaturama.

HOT MELT – ima ljepilo na bazi sintetičke gume, univerzalno je i nakon nanošenja postiže 100% ljepljivo djelovanje. Također je pogodan za uporabu u širokom rasponu temperature i za zahtjevnije ljepljenje.

SOLVENT – ljepilo na bazi prirodne gume, ima veliki kapacitet. Pogodan je za zahtjevno lijepljenje, jer njegova kvaliteta pripada najvišoj klasi.

Učitavanje...