Osnove pakiranja

Pakiranje, ili drugačije nazvano – povezivanje, postupak je kojim se traka koristi kako bi se predmet pričvrstio na određenu podlogu, stabilizirao ili ojačao. Traka se drugom riječi naziva pojasom. Pakiranje je uglavnom popularno u ambalažnoj industriji.

  • Čelik

Čelične trake se smatraju najstarijim materijalima za pakiranje i vezivanje i istodobno imaju najveću pakiranje z jeklenimi trakovivlačnu čvrstoću. Dostupne su u različitim širinama i debljinama, a međusobno se razlikuju po kvaliteti. Uglavnom se koriste za teška gospodarstva, gdje je potrebna visoka razina izdržljivosti. Površina trake uključuje boju, boju ili vosak, cink i vosak. Voskasta traka koristi se za bolje podnošenje napetosti i upotrebu trake u paru s određenim vrstama zatezača. Čelične trake se prodaju po težini, a ne po duljini, jer se smanjuju i šire tijekom proizvodnog procesa.

  • Polipropilen

Polipropilenska traka je ekonomičan materijal namijenjen za povezivanje srednje duljine. Dostupna je u različitim širinama, debljinama i verzijama polipropilena. Važno svojstvo ove trake, koje mnogi korisnici ne znaju, jest da polipropilenska traka izgubi 50% napona rastezljivosti (elongacije) nakon jednog sata i da se gubitak napona samo ubrzava povećanjem temperature. Pažljiv izbor boje će spriječiti proces degradacije trake na vanjskoj temperaturi koja nije prikladna za nju.

  • Poliester

Prednosti pakiranja s poliestrskim trakom Rastezljivi poliester i najlon su najsnažniji plastični materijali za proizvodnju trake i koriste se u mnogim industrijama kao prva najbolja alternativa čeličnoj traci. Poliester pruža izvrsnu napetost kod krutih opterećenja. Vrste trake variraju uglavnom prema svrhi za koju se koriste. U hladnoj klimi se koristi traka koja se vezuje u vrućem ljepilu, otpornom na vremenske uvjete.

  • Najlon

Najlonska traka ima najveću snagu među svim plastičnim trakama, ali zbog visoke cijene, rijetko se koristi. U prošlosti je bila vrlo popularna, ali ubrzo je zamijenila poliesterska traka. Najčešće se koristi u hladnim prostorijama, jer ne leži kao druge vrste plastike.

  • Kompozit

Kompozitne trake imaju ugrađen filament. U industriji koja se bavi zaštitom tereta, često se naziva “sintetički čelik”. Vrlo je otporan na habanje.

  • Tkanina

Tkane trake su dostupne u nekoliko struktura, osobito s poliesterom i rajonom. Budući da pakirni sustav s ovom vrstom trake koristi zatvarač, takav sustav može ponuditi još veću čvrstoću od čelične trake. Budući da su trake od tkanine lagane i mekane, one su sigurnija alternativa čeliku.

social position

Podijelite ovu objavu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Učitavanje...